Els presos

Els presos són la darrera i desesperada figura retòrica que l'Estat s'ha tret de la màniga per intentar enredar els electors i mantenir-los dins del rodal autonomista. Contra el que pugui semblar, la imatge d'Elsa Artadi plorant en l'acte d'homenatge als Jordis no és incompatible amb l'obediència que ella i Pere Aragonès van dispensar a l'article 155.

A Catalunya les polítiques autonomistes ploren quan no tenen el que volen i el que vol Artadi és ser presidenta, tant li fa qui surti o qui es quedi a la presó, mentre ella mantingui obertes les opcions de substituir a Torra. Els presos -Artadi ho sap perfectament- són una figura simbòlica que Madrid i Barcelona utilitzen per escenificar el conflicte, igual que l'any passat van utilitzar les urnes, sense pensar mai que s'omplirien de més de dos milions de paperetes.

Elisenda Paluzie és massa prudent per dir-ho obertament, però sap que TV3 no va manipular el seu discurs d'homenatge als presos per equivocació. La presidenta de l'ANC és conscient que els discursos lacrimògens que es fan sobre els presos amaguen una voluntat de poder i un sectarisme ferotges, que no tenen res a veure amb els valors cristians i humanitaris que els envernissen. De fet, per això no gosa enfrontar-s'hi (…)