Dividits

En les eleccions de demà veurem fins a quin punt la democràcia espanyola ha entrat o no en la seva fase excremental. Els mítings de VOX donen a entendre que Espanya es comença a fracturar davant la força de l'independentisme. El Washington Post ho explicava aquesta setmana en un article dedicat al judici contra els presos polítics.

Una part dels espanyols comença a veure la defensa de la seva nació com una prioritat més important que el respecte als principis democràtics. Les picades d'ullet que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es van fer en els debats electorals són un símptoma del cisma que es va obrint entre les esquerres i les dretes espanyoles. L'oposició del PSOE a l'autodeterminació ha crispat la dreta més del que alguns preveien.

Amb l'emergència de VOX, els socialistes espanyols es trobaran cada vegada més atrapats entre dos focs, com s'hi va trobar CiU fa uns anys davant el creixement de l'independentisme. Les esquerres de l'Estat estan condemnades a haver de triar entre defensar els seus principis democràtics i anti imperialistes seriosament o bé cedir terreny als valors autoritaris i conservadors propis del nacionalisme espanyol.

Si ERC fa un bon resultat, la irrupció de VOX en el congrés pot fer impossible el pacte d'Estat que Sánchez pretén impulsar amb la complicitat dels líders republicans i convergents. El PSOE ja ha començat a demanar una "majoria àmplia" per dominar Espanya igual que Artur Mas la demanava a l'inici del procés per poder controlar Catalunya. Les coses només poden anar de mal borràs (…)