Murs psicològics

Josep Asensio va publicar ahir a Núvol un article sobre el paper del dol que explica molt bé com es va fer la Transició i quin paper juguen les emocions en el moment polític actual. Quan els sistemes de valors entren en crisi, les emocions agafen força i el record del dolor que no ha estat ben digerit pren una intensitat dramàtica pertorbadora, normalment poc saludable. 

Com explicava Asensio, a través del cas de la immigració que va arribar a Catalunya durant les dictadures de Franco i de Primo de Rivera, la principal estratègia de la democràcia espanyola ha consistit a mantenir obertes les ferides del passat. Quan la gent no troba mecanismes per sobreposar-se de manera constructiva a les seves històries personals es torna més fàcil de controlar i de dirigir. 

El xoc emocional que ha generat l’1 d’octubre també està descrit en l’obra del psicòleg que Asensio cita per explicar els problemes del dol incomplert. L’aparició de VOX i de Tabàrnia, igual que la deriva populista dels partits que governen la Generalitat, dona la raó a Valmik Volkan: els traumes del passat emergeixen en les situacions dificils, justament quan més necessitat tenim de pensar bé i d’explorar solucions creatives (…)