Reconciliació

El llibre que Bru de Sala ha tret sobre Barcelona m'ha recordat una vella història. Ja fa anys, quan mirava d'esbrinar quin era el nivell de compromís del president Mas amb la independència, vaig aconseguir que un conegut gravés tres quarts d'hora de conversa personal amb ell sobre el tema. La gravació, que vaig destruir un cop escoltada, com és lògic, em va deixar esmaperdut.

A la primera part de la conversa, Mas parlava com un independentista de pedra picada; a la segona, semblava partidari del pacte fiscal. El discurs fluïa ben vestit de tecnicismes i matisos, sense grans fractures aparents. Si no hagués parat una atenció especial a la conversa, no hauria vist que el president Mas es contradeia sense que el seu interlocutor li ho fes notar o ni tan sols se n'adonés.

No conec prou Mas per saber si mirava d'enredar el meu voluntariós espia. Recordo que, poc després, vaig llegir un llibre de Zia Haider que havia fet forrolla a Londres. El títol, In The Light of What We Know, em va fer pensar en aquella gravació i en la dificultat que tots tenim d'analitzar el món de forma consistent quan la vida ens porta més enllà de les experiències que ens han forjat el caràcter.

Aquest fenomen, que ha marcat el procés, enterboleix de forma tràgica l'anomenat diàleg amb Espanya (...)