El meu heroi, Enric Vila

El nou llibre de l’Enric Vila, El nostre heroi Josep Pla, són 2 biografies llaçades. La primera és de Pla a través de Catalunya i del patriotisme que tantes vegades se li ha volgut qüestionar, quan és l’eix que dóna sentit a la seva obra i a la seva vida. La segona biografia és la de l’Enric, a través de l’obra i la vida de Pla, i de com aprèn amb ell a estimar el país i la literatura. Amb l’Enric ens vam conèixer fa 8 anys. Pla i ell són una mateixa tossuderia, de vegades molt difícil d’entendre i de suportar. Però en tots dos hi ha una fidelitat de fons i una indestructible capacitat de comprometre’s que garanteixen la fertilitat de cada pàgina. El mite de l’espia franquista és d’estúpids i, tal com explica El nostre heroi, tot el que Pla ha d’agrair-li a la dictadura és que la censura li va esmolar l’enginy i que veient com queia la nació va sentir més profundament encara el deure de salvar-nos els mots.

Read More

Una doble bufetada

¿Un dietari a les llistes de llibres més venuts? He intentat indagar en aquest fenomen paranormal i per això he llegit, he devorat, m’he cruspit literalment El nostre heroi Josep Pla, d’Enric Vila (A contra vent). En pocs dies me l’havia recomanat tanta gent que gairebé m’havia fet desconfiar, i he tingut la sensació que aquest és el llibre del moment de l’elit catalana que freqüenta el nacionalisme. Polítics, periodistes, escriptors, tothom parla d’aquest assaig, però gairebé tots, sense saber-ho, li fan mal. Perquè aquest no és un llibre que es pugui apropiar cap ideologia, ni hi ha cap ideologia que se salvi en aquest llibre, ni és tampoc un llibre que reflexioni sobre Josep Pla tot i que ho faci, i encara menys és un dietari tot i que en tingui la forma. El més interessant d’aquest llibre és que ens propina una doble bufetada.

Read More

El nostre Pla de cada dia

Gràcies a l’Enric Vila fa dues nits que no acluco els ulls. M’ha caigut a les mans, en primícia i per un amic, El nostre heroi, Josep Pla, llibre necessari, sincer, meravellós; la primera vegada que algú traspassa per fi de manera plena, completa i sense complexos, la cortina de fum al voltant de la vida i l’obra del de Palafrugell, sense la incompetència, la immaduresa o com se’n vulgui dir que fa que encara alguns arrufin el nas davant de la figura descomunal de Pla, tan esfumada pels tòpics (...)

Read More

En busca de Josep Pla

Una de las tareas más difíciles que debe realizar el crítico literario es la de bifurcar su mirada para ver cada creación de un autor no sólo como una pieza autónoma sino también como una parte integral de una obra general en marcha. Lo digo porque creo que los críticos se han equivocado con El nostre heroi Josep Pla, de Enric Vila, justamente en este punto. Una lectura demasiado precipitada e interesada de los libros anteriores de Vila ha inducido a los críticos a considerarlo un ensayista, un periodista, un historiador, un biógrafo o un investigador. Estos descriptores son ciertos, pero son verdades parciales y, ahora, cuando les ha llegado el nuevo libro de Vila, lo han pasado por su sistema alejado de la realidad y han comenzado a proferir todo tipo de juicios erróneos.

Read More

Els descarats

Enric Vila és el periodista i historiador que fa tres anys es va despenjar amb un estudi sobre Lluís Companys (Lluís Companys, la veritat no necessita màrtirs) on el qui fou president de la Generalitat quedava com un drap brut. Enric Vila no és que no perdonés a Companys el 6 d'Octubre, és que no li aprovava ni la manera de dur el mocador a la butxaca ni el gest de treure's les sabates (...)

Read More

Autoentrevista a eldirecte.cat

Avui surt el meu nou llibre, El nostre heroi, Josep Pla (Acontravent). Els meus amics del directe.cat volien anunciar-ho a la seva pàgina, de manera que m’he fet un interviu jo mateix i, sense cap escrúpol, els l’he enviat. Aquest és el meu cinquè llibre. He publicat el volum de converses Què pensa Heribert Barrera, l’assaig Néstor Luján, entre el rostre i la màscara i el llibre de records Macià Alavedra, entre la vida i la política. El meu llibre més conegut és la biografia Lluís Companys, la veritat no necessita màrtirs. Per trencar el gel, he començat dient-me això (…)

Read More