LOND PAR BCN (Jordi Graupera)

A El Príncep, Maquiavel es compara amb un pintor de paisatges. Ho fa per explicar que de la mateixa manera que un pintor es posa al fons de la vall per pintar la muntanya, res millor que un home de baixa estofa per entendre un príncep. La comparació s’entén per l’èxit de la perspectiva en la pintura de l’època. És el volum, ensenyar tres dimensions en una superfície plana. Maquiavel ho fa. Per no complicar les coses, diria que Londres, París, Barcelona, el darrer llibre de l’Enric Vila, també ofereix una perspectiva i uns volums. Però amb això no l’explico prou i, a més, a diferència del Vila, a mi m’agrada complicar-ho tot. (…)

Read More

Viatge al cor d’un renaixement

Ara fa mig segle, Alexandre Deulofeu vaticinava al seu llibre “La Matemàtica de la Història” que els estats que triomfarien al segle XXI serien, sobretot, els de mida petita. I que Catalunya hauria de jugar un paper important perquè el lideratge de la nova era giraria entorn de la creativitat. Deulofeu, que va predir amb exactitud l’any de la desintegració de la URSS, deia coses com que la fi total de l’imperi espanyol seria el 2029 o que Alemanya tornaria a imposar-se de manera indiscutible. Avui confirmem que no anava desencaminat. Sense tenir en ment les tesis de Deulofeu (informació verificada) Enric Vila coincideix amb ell i defensa que la possible hegemonia germànica que pot prendre Europa pot ser la millor aliada dels territoris petits però amb personalitat. Ho diu al seu últim llibre Londres-París-Barcelona. Viatge al cor de la tempesta (Galàxia Gutenberg, 2014). (…)

Read More

Londres-París-Barcelona (Entrevista)

Si esteu interessats en el meu últim llibre, aquesta entrevista parla una mica de la seva vessant teòrica. La part pràctica, que també és necessària, perquè l’obra és un assaig sobre l’amor i la globalització, l’haureu de llegir el llibre.

Read More

Londres-París-Barcelona, segons Vicent Sanchis

Les ciutats fan les persones i els països. Per tant, sense una ciutat capaç de generar persones prou ambicioses, prou fortes i amb uns valors prou clars per sostenir una idea de civilització mai no tindrem un país amb cara i ulls”. Aquesta va ser la intuïció primera que va motivar Enric Vila a escriure Londres París, Barcelona. Viatge al cor de la tempesta. Vicent Sanchís i el mateix autor van presentar dilluns el llibre a la Fundació Catalunya Oberta. Escrit en format de dietari, el llibre barreja la geopolítica amb la literatura del jo i, segons l’autor, “mira d’explicar la decadència europea i la contribució que els catalans podríem arribar a fer a la regeneració del continent”.

Read More